söndag 10 mars 2013

Att vika tranor

Under de senaste svensklektionerna har vi läst och arbetat med boken "Ankomsten" av Shaun Tan. En bok som endast innehåller illustrerade bilder som beskriver en berättelse om en man som åker ifrån sin fru och dotter till ett annat land för att hitta arbete och ett hem där han kan bo tillsammans med sin familj i. Det som vi fick i uppgift att skriva om på bloggen denna gång var en av de symboler som man kan finna i boken och våra tankar om den symbolen.

Jag har valt att ta upp tranorna som huvudpersonen, mannen, i boken viker och vilka tankar som jag har om det. Tranans första uppdykande i boken är faktiskt den första bild man ser då man börjar "läsa" i den. En vikt trana i papper som står på en hylla.
     Flera liknande tranor dyker upp under flera tillfällen i boken. Bland annat så ger mannen en vikt trana till sin dotter innan han åker iväg mot det nya landet samt att han skriver på ett papper som han därefter viker till en trana då han sitter på ångfartyget som snart ska lägga till vid det nya landet. Senare i boken så viker han ett brev till sin familj som en trana.
     Tranans sista uppdykande i boken, som sker då en tid har förflutit, är då han mottar ett brev från sin familj innan de anländer. Dessa tranor ser jag som en symbol för hopp.

Jag ser tranorna som en symbol för hopp för man kan tolka tranornas betydelse i boken till exempel på det sättet att den alldeles första tranan som dyker upp kan syfta på vad framtiden har att erbjuda för den här familjen, ett hopp om att mannens resa kanske kommer att ge dem ett bättre liv. Den andra tranan kan man tolka som att han försöker inge sin dotter hopp om att allting kommer att bli bra och att han kommer att återse dem snart. Den tredje tranan kan man se som det hopp han hyser för att lyckas med det han kom dit för att uppnå. Den fjärde tranan kan man se som att han försöker inge sin familj hopp om att allting snart har löst sig för honom där och att de snart kanske kan komma dit och vara där med honom. Den absolut sista tranan kan man tänka sig som att hoppet återvänder till mannen då familjen äntligen kommer dit efter så pass lång tid från att ha varit borta från dem.

När jag försöker se tranan i ett annat perspektiv så kan jag åtminstone inte se tranan som något negativt på grund av de situationer som den dyker upp i utan jag kan bara se den som något positivt. Men man behöver inte bara se den som en symbol för hopp utan den kan också vara en symbol för frihet eller längtan efter frihet som den lilla familjen hyser.

Detta blev ett väldigt långt inlägg men nu har jag i alla fall fått fram mina tankar om denna symbol. Det var allt jag hade att säga!

Vikta papperstranor


1 kommentar:

  1. Jag tycker att du går igenom många olika intressanta aspekter av tranan i berättelsen. Den laddas med många betydelser som du på ett tydligt sätt beskriver!

    SvaraRadera