lördag 26 januari 2013

Medea och det brustna hjärtat

Hej! Det har nu varit ett (väldigt långt) tag sedan som jag skrev något på denna blogg då vi inte fått något som det varit ett måste att skriva om i svenskan men nu har jag något nytt att komma med så här kommer det... Nämligen det brustna äktenskapet mellan Medea och Jason i det berömda dramat "Medea" av Euripides som skrevs för länge sedan i det Antika Grekland!
     Det som vi fick i uppgift att blogga om denna gång var vem av Medea och Jason som hade det mest berättigade skälet till hur de agerade som de gjorde. Så vem av dem hade det?

Då vi hade den här diskussionen så valde jag genast Medea därför att om man ser helt opartiskt på vem av Jason och Medea som har offrat mest för att de ska kunna vara tillsammans så är det Medea. Anledningen till att jag tycker det är för att hon till och med hjälpte Jason genom att förråda hennes egen far och tvingades då gå i landsflykt för hans skull, vilket man kan se i detta utdrag från "Medea":

"Vem skall jag ty mig till? Min far kanhända,
som jag förådde när jag följde dig?
Till Pelias' döttrar? Kanske öppna de
sin famn för den som dödat deras fader?
Så är det ställt. Där hemma hatas jag.
Med dem, jag ej haft skäl att förorätta,
kom jag i delo för att hjälpa dig." 

*Pelias' döttrar: Jasons fiende Pelias mördades av sina egna döttrar, något som Medea hade arrangerat. 

Allt detta gjorde Medea av kärlek till Jason. Hur skulle du själv känna om du gav allt för någon men denne sedan lämnar dig? Då förstår du nog Medeas känslor...

Det var allt för denna gång!


1 kommentar:

  1. Ja, Medea har verkligen offrat allt för Jason. Det gör de lätt att förstå hennes vrede!

    SvaraRadera